Liveblog Post-Quantum Cryptography Conference

Verslag van de Post-Quantum Cryptography Conferentie, 15 en 16 januari 2025 – Austin, Texas, US.
Door Ton Oosterwijk, MD PKIpartners.

PKI Consortium PKIpartners
Openingen Post quantum congres austin 2025, PKI Consortium Albert de Ruiter (Logius), Paul van Brouwershaven (Entrust), Professor Scott Aaronson (UT Texas) introductie.

Quantum Computing, de dreiging en de kansen voor Nederland 

Afgelopen maand heb ik de Post-Quantum Cryptography Conference in Texas bezocht en daar de lezing van professor Aaronson over Quantum Computing bijgewoond. Onderaan de pagina kan je de hele opname terugkijken, maar ik heb in dit artikel ook de, voor mij, interessantste punten op een rijtje gezet.

Voor mij bleek er vooral een nuance in de stand van zaken rondom Quantum versus de dreiging, ook in combinatie met de relatie tot AI. Tegelijkertijd worden er nu wel ontwerpen gemaakt voor technologieën/implementaties die vele tientallen jaren nadat het in gebruik wordt genomen nog werkend en veilig moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan waterwerken, vliegtuigen en mobiliteit.  

Wij hebben in Nederland een bijzonder goed en robuust stelsel van basisregistraties waarin ‘onze’ werkelijkheid zit opgeslagen/opgesloten. Daarnaast zijn we, als ik het buitenland mag geloven, bijzonder goed in het verknopen van systemen en uitwisselen/delen van gegevens.  

Ik denk dan ook dat wij in Nederland met al onze kennis van organisaties CWI, ASML, TU, TNO en alle kennis die letterlijk zo dicht bij elkaar te vinden- en te brengen is, dat wij een uitgelezen kans hebben om de leidende rol te kunnen nemen in het vinden van de antwoorden op Post Quantum dreigingen. Vroeg of laat komt het er. Door te investeren in het vinden van de praktische toepassingen/antwoorden kan er een verschil worden gemaakt.

Over de spreker: Professor Scott Aaranson 

Professor Scott Aaranson – Schlumberger Chair of Computer Science and founding director Quantum Information Center University Texas, Austin. De Schlumberger Chair is een bijzonder academische positie die wordt bekleed door een hoogleraar op het gebied van aardwetenschappen of een daarmee verwant vakgebied.  

Als spreker om het Post-Quantum Cryptography congres te openen gaf Professor Aaronson zijn visie/mening over de staat van- en over de toekomst van Quantum Computers. 

Quantum Computing: “Between Hope and Hype

Belangrijke/opmerkelijke punten zaken die ik heb opgepikt: 

  • De kennis over de Quantum Crypto die al dan niet voldoende bescherming bieden is publieke informatie. Zowel bij de “the good als the bad guys”.  
  • Het ontwerpen van resistentie systemen is al begonnen; tegelijkertijd moeten we ons ervan bewust zijn dat we nog steeds niet weten of de systemen ook daadwerkelijk resistent zijn tegen quantum computers en mogelijk ook traditionele computers. 
  • De vraag die het meest aan hem gesteld wordt is: “How much time have we got doc?” Maar dan wel over een quantum computer die ook werkelijk wat kan doen en schaalbaar is en ook werkelijk (Peter) Shor’s algoritme kan uitvoeren (en RSA-2048 kan kraken). Daar had hij nog geen sluitend antwoord op.
  • Hij heeft ook 2 jaar gewerkt bij openAI in de SafetyGroup, maar hij gaf aan dat die groep is opgeheven. 
  • Hij nam de ontwikkelingen en tijdlijn van ontwikkelen van AI als handvat/gids voor wat zou het betekenen voor QC als dit in zelfde tempo/mate gaat. 
  • Nuance die hij aangaf was dat het niet om het aantal qubits (Quantum Bits) gaat naar zijn mening, maar om de kwaliteit van werking van de qubits en over logische en fysieke qubits. 
  • Daarnaast ging hij in op de details van de stand van zaken met voorbeelden waar Google is met hun quantum computers. 
  • Hij benadrukte daarbij ook zijn mening dat het hebben van een enkele stabiele qubit, nog een hele weg is voordat 2048bit kan worden gebroken. 
  • Hij is behoudend over waar we staan, maar tegelijkertijd geeft hij ook aan dat het vergelijkbaar is met de staat van de ontwikkeling van de atoombom in 1942. “Hoe graag wil men een quantum computers en welke bedragen wil men erin investeren.” Hij geeft daarbij aan dat op dit moment al de geïnteresseerde partijen tientallen miljarden per jaar investeren. 
  • Als wetenschapper ziet hij ook de mogelijkheid dat de quantum theorie niet klopt. Zijn nuance daarbij is dat hij adviseert om er niet op te gokken dat:
    • de theorie niet klopt,  
    • quantum niet gaat werken, en  
    • dat het decrypten niet gaat lukken. 
  • Hij adviseert degene die zich zorgen maken of hun geheimen nog wel geheim zijn over 10 jaar om nu wel degelijk maatregelen te treffen (zonder een voorspelling te doen of quantum er wel of niet is). 
  • Hij wijst er wel op dat ook als de quantum-dreiging geen werkelijkheid wordt omdat er voldoende tegenmaatregelen zijn, we wel de maatschappelijk vruchten van quantum zullen plukken. Hij verwacht dat de vruchten van quantum er eerder zullen zijn dan dat RSA-20248 encryptie zal worden gebroken. 
  • Vanaf 20 minuten in de presentatie worden de vragen uit de zaal beantwoord. Hierbij gaat hij ook in op de vragen of er geheimen groeperingen bezig zijn en bevestigt de zorg over ‘Harvest now, Decrypt Later’ en om dit niet te negeren.  
  • Er wordt ook in gegaan op de technische/mechanische uitdagingen, maar ook de creativiteit die getoond wordt om die belemmeringen te omzeilen of te beantwoorden. 
  • Op de vraag of AI een impact gaat hebben op de snelheid van ontwikkelen, geeft hij een bevestigend antwoord. AI helpt nu al bij het herkennen van aanstaande fouten bij testen. Hij verwacht dat AI gestuurde error-correctie de standaard gaat worden, maar ook dat AI gebruikt zal worden voor optimalisatie doeleinden. 
  • Hij vermeldt ook dat de ontwikkelingen voor wat betreft AI boven de verwachtingen met ‘de klassieke AI’ nu al sneller gaan, dan jaren geleden. En dat AI zich zo snel ontwikkelt, dat het gebruik van een quantum-computer voor bepaalde toepassingen mogelijk achterhaald gaat worden door AI. Hij hoopt dan ook op de combinatie van AI met quantum computer. 

Tot slot gaf hij aan dat de belangrijkste redenen voor alle investeringen die nu gedaan worden niet de drijfveer van het kraken van algoritmes is, maar om algemene ontwikkelingen te versnellen en dan met name quantum simulatie. Met daarbij de nuance dat naar zijn mening de wensen, dromen en visies vaak veel groter zijn dan wat de realiteit nu is en wat haalbaar zal worden.  

Quantum Computing: Between Hope and Hype 

https://youtu.be/DQFyQgA_GE4?feature=shared

Toch een kleine disclaimer

Bovenstaande informatie en adviezen zijn gebaseerd op mijn kennis van zaken in het algemeen en de publieke informatie. Het staat u vrij met dit bericht uw voordeel te doen, maar ik en PKIpartners aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade als gevolg van acties die u onderneemt op basis van de inhoud van dit bericht. Ik heb met de beste intentie/vermogen vertalingen en interpretaties gedaan, maar om zeker te zijn adviseer ik u altijd om zelf de opname te bekijken. Wenst u een op maat gesneden advies, spreekbeurt of afstemming voor uw specifieke situatie, dan kunt u uiteraard contact opnemen.