‘Er zijn, door de berichtgeving in de markt, nogal wat mensen die denken dat PKIoverheid gaat stoppen. Maar dat is niet waar. Het gaat enkel om de website-certificaten die na december 2022 niet meer uitgegeven worden en dat heeft voor lang niet iedereen invloed.’ Aan het woord is Ton Oosterwijk, eigenaar van PKIpartners.


 

Onrust niet nodig

‘Het gaat namelijk om de publieke (SSL/TLS-) servercertificaten die uitgegeven worden onder de vertrouwensstructuur van de PKIoverheid. Op 5 december aanstaande, in 2022 dus, wordt de uitgifte daarvan beëindigd. Dit heeft, en dat wil ik graag benadrukken, geen enkele invloed op de uitgifte van bijvoorbeeld Private servercertificaten, Private Digipoort, eSeal, Groeps-, Persoonlijke en Beroepscertificaten. Het gaat puur om de uitgifte van website- en appcertificaten voor het publieke internet.’

Maak onderscheid in uitgifte tot of ná 5 december 2021

Maak je gebruik van publiek vertrouwde servercertificaten onder PKIoverheid? Dan zijn dit de mogelijke situaties die spelen:

Zijn je publiek vertrouwde server certificaten uitgegeven tot 5 december 2021 dan zijn je certificaten nog een jaar geldig, tot uiterlijk 5 december 2022.

Zijn je publiek vertrouwde server certificaten uitgegeven ná 5 december 2021 dan hebben deze certificaten een geldigheid van maximaal 9 maanden.

‘Op dit moment werken we samen met KPN ook aan de opvolger van dit type certificaten. En je kunt ervan op aan dat wij je ruim op tijd zullen informeren. De belangrijkste boodschap? Als je een Private servercertificaat, Digipoort, eSeal, Groeps-, Persoonlijk- of Beroepscertificaat hebt: geen paniek, want er verandert niets’, besluit Ton. ‘En heb je wel een publiek vertrouwd PKIoverheid-servercertificaat? Ook dan komt het allemaal dik voor elkaar.’

Neem contact op bij vragen

Wil je meer over dit onderwerp weten of even vrijblijvend overleggen? Neem dan vooral contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.