Kifid, PKIpartners, uitspraak elektronische handtekening

Er is een uitspraak geweest van het financiële klachteninstituut Kifid. Deze uitspraak stelt dat een rechtsgeldige (gekwalificeerde) elektronische handtekening geaccepteerd had moeten worden.

Eén en ander is terug te lezen in de uitspraak die op 15 augustus jl. werd gedaan. Daarin stelt een consument dat hij het er niet mee eens is dat DeGiro hem om een handgeschreven handtekening vraagt nadat een eerder aangeboden elektronische handtekening niet akkoord was. Dit omdat het overboekingsformulier niet geldig zou zijn ondertekend met een gekwalificeerde elektronische handtekening. Als gevolg daarvan, zo stelt DeGiro, kon het gevraagde overboekingsverzoek (waarin beleggingen naar een andere broker werden geboekt) niet worden uitgevoerd.

Kifid stelt dat DeGiro in strijd met de eIDAS-Verordening heeft gehandeld en stelt de consument in het gelijk. Moraal van het verhaal: de consument wordt beschermd omdat een rechtsgeldige elektronische handtekening geaccepteerd moet worden. Dit betekent weer dat de organisatie die deze elektronische handtekening aanbiedt zijn zaken dus ook achter de schermen goed op orde moet hebben.

 

The devil is in the details 

Er zat een raar staartje aan. Het Kifid stelde ook dat in dit geval de DeGiro de handtekening niet hoefde te accepteren (en dus ook de transactie niet hoefde uit te voeren) opdat de systemen van DeGiro de handtekening als zijnde onbekend aangaf. 

Dit is opmerkelijk, want blijkbaar heeft Kifid geen onderzoek gedaan of vragen gesteld over of de systemen (lees Acrobat in dit geval) wel up to date waren. Want naar onze professionele inschatting lijkt het erop dat de systemen niet op orde waren (updates niet uitgevoerd) of dat de versie die werd gebruikt voor de beoordeling van de ondertekende PDF mogelijk geen verbinding had met de online validatiediensten voor elektronische handtekeningen. 

Een ander punt is dat men, naar onze mening, voor een dergelijke zware beoordeling, naast Acrobat ook een ander softwarepakket had moeten inzetten voor deze beoordeling en niet alleen af had moeten gaan op (zo te zien) een schermafdruk die DeGiro had aangeleverd. Er is speciale (kosteloze) software om handtekeningen te kunnen beoordelen beschikbaar.  

Precies weten hoe het zit?

Wilt u meer weten over het gebruik van gekwalificeerde elektronische handtekeningen, het gebruik ervan binnen uw organisatie of het beoordelen van elektronische handtekeningen; neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.